Ticaret Bakanlığı’ndan Yeni Destek Programı: Firmaların Finansman Yükü Azalıyor
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, proje, program, statü bazlı destek programlarına yönelik prefinansman sistemiyle firmaların finansman yükünün azaltıldığı belirtildi. Böylece, şirketlerin kredi kabiliyetleri artırılarak finansman ve teminat imkanı sağlandığı ifade edildi.
Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Türk Eximbank) ile İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) arasında 26 Eylül 2022’de imzalanan protokolle ihracatçılara prefinansman imkanı ve teminat desteği sağlandığı hatırlatılan açıklamada, 12 Mayıs 2023’te yapılan ek protokolle şirket tanımlarının genişletildiği ve 21 Mayıs 2024’te ise “pazara giriş belgesi desteği”nin kapsama alındığı vurgulandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bugüne kadar imzalanan protokollerle, pazara giriş, küresel tedarik zinciri, tasarım ve ürün geliştirme projeleri ile marka ve Turquality ile e-Turquality (Bilişim Yıldızları) programları, ihracat konsorsiyumları ve e-ihracat konsorsiyumları başvurularına ön onay ve onay verilen firmalar, Ticaret Bakanlığı, Türk Eximbank ve İGE arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında Türk Eximbank’a prefinansman başvurusu yapabiliyor. Yeni ek protokol ile Ticaret Bakanlığınca yürütülen YLDA projeleri ile fuar alanı yapımına yönelik projeler kapsamında yapılan harcamalar prefinansman kapsamına alındı. Bu çerçevede yapılan ek protokolle YLDA projeleri ve fuar alanı yapım desteği için onay alan firmalar finansman ve teminat olanaklarından faydalanabilecek.”
YLDA Kapsamında 5 Proje Uygulamaya Alındı
YLDA kapsamında Amerika’da 2, Avrupa’da 3 olmak üzere toplamda 5 projenin uygulandığı açıklamada, yurt dışı lojistik ağlarının desteklendiği ve ihracatın sürekliliğinin sağlandığı belirtildi.
Açıklamada, yurt dışında teslimat sürelerinin kısaltılması, navlun maliyetlerinin düşürülmesi, hızlı gümrükleme ve doğru iade lojistiğiyle müşteri memnuniyetinin artırılması hedeflendiği kaydedilerek sözlerine devam edildi:
“Fuarcılık sektörü, ülkelerin üretimlerinin ihracata dönüştürülmesinde önemli bir rol oynuyor. Türkiye’nin fuarcılık potansiyeli göz önüne alındığında, ülkemizde büyük ölçekli fuar alanlarının yapımının önemli bir ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan ‘fuar alanı yapım desteği’ ile uluslararası fuarlara katılımın artırılması, fuar alanlarının iyileştirilmesi ve ülke ihracatına doğrudan katkı sağlanması amaçlanmaktadır.”
patronlardunyasi.com