İstanbul Havalimanı’nda 3’üncü Pist Açıldı

İstanbul Havalimanı’nda Tarihi Adım: 3. Pist Hizmete Alındı

İstanbul Havalimanı’nda 3. pist açıldı ve bu önemli adımla birlikte artık 3 uçak aynı anda iniş-kalkış yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun da katıldığı törende, Türkiye’nin ve Avrupa’nın havacılık tarihinde bir ilk olan bu adımın gururu yaşandı.

Avrupa’da ilk defa uygulanan “Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” ile Türk Hava Yolları’na ait üç yolcu uçağı, saat 10.00’da eş zamanlı kalkış yaptı ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan sistem, Avrupa’ya taşındı ve İstanbul Havalimanı’nda uygulanarak uçuş kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Bu büyük adımı hayata geçiren kurumlar arasında DHMİ, SHGM, EUROCONTROL, İGA ve THY yer alıyor.

Hava trafik kontrolörleri, TÜBİTAK ve DHMİ tarafından geliştirilen yerli ve milli simülatörle eğitildi. Son teknoloji simülatör sayesinde kontrolörler, üçlü kalkış ve inişlere hazır hale getirildi.

Yeni operasyon sistemiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en gelişmiş hava trafik yönetim sistemlerinden birine sahip oldu ve Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nın uçuş trafiğini etkilemeyecek.

3. pist açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, İGA İstanbul Havalimanı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kalyoncu, DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak ve davetliler katıldı.

Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı artık küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / TUNCER CENGİZ – Yerel

Related Posts

Google’a 1.3 milyar dolarlık ceza!

Kullanıcı verilerini yasa dışı olarak topladığı iddialarıyla üç yıl önce açılan davada anlaşmaya varıldı. Firma 1.3 milyar dolardan fazla para ödeyecek.

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Apple tekerleği yeniden icat etti: Katlanabilir iPhone, sizi şaşırtacak!

Apple’ın geliştirdiği katlanabilir iPhone, getirdiği benzersiz teknik çözümlerle rakiplerinin bir adım önüne geçebilir. Cihazı diğer katlanabilir akıllı telefonlardan ayıran en önemli özellikse, ekranda neredeyse hiç katlanma çizgisi bırakmaması.

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama kapanıyor! 2003 yılında hayatımıza girmişti

2003 senesinde kurulan, görüntülü konuşma ve yazılı sohbet dünyasında o dönem devrim yaratmış, özellikle 2010’ların başında aylık 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşan uygulamanın devri resmen son buluyor. Zamanla yerini WhatsApp, Zoom ve Discord gibi …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …