Fizikçiler Zamanı Ölçmenin Yeni Yöntemini Keşfetti

Fizikçiler, Zamanı Ölçmenin Yeni Bir Yolunu Keşfetti

İsveç‘in Uppsala Üniversitesi’nden gelen bilim insanları, zamanı ölçmenin yeni ve hassas bir yolunu keşfetmiş olabilirler. Yapılan araştırma, kuantum fiziğinin sınırlarında yer alan ‘Rydberg’ atomları üzerinden geliştirilen bir teknikle zamanın ‘başlangıç noktasına’ ihtiyaç duymadan ölçülebileceğini gösterdi.

‘Rydberg’ atomları, lazer tarafından uyarılarak yüksek enerji seviyelerine çıkarılan ve devasa hale gelen atomlardır. Bu atomlardaki elektronlar sıradan davranışlardan uzak, tamamen kuantum dünyasının rastlantısallığıyla hareket eder. Fizikçiler, bu elektronların oluşturduğu dalga benzeri yapıları analiz ederek, zamanın ‘parmak izlerini’ ortaya çıkardı. Kullanılan ‘pompa-sonda’ tekniğiyle lazer darbesiyle atom uyarılır ve ikinci lazer darbesiyle bu uyarılmış halin zaman içindeki değişimi takip edilir. Oluşan dalga desenleri, zamanı ölçme amacıyla sabit desenler sunar. Araştırmayı yürüten fizikçi Marta Berholts, bu yöntemi, “Bir sayaç kullanıyorsanız, önce bir başlangıç noktası tanımlamanız gerekir. Bu teknikte ise yalnızca dalga desenine bakarak ‘tamam, 4 nanosaniye geçti’ diyebiliyorsunuz” şeklinde açıkladı.

Araştırmacılar, gelecekte farklı atomların veya lazer darbelerinin kullanılmasıyla bu yöntemin daha da geliştirilebileceğini belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Google’a 1.3 milyar dolarlık ceza!

Kullanıcı verilerini yasa dışı olarak topladığı iddialarıyla üç yıl önce açılan davada anlaşmaya varıldı. Firma 1.3 milyar dolardan fazla para ödeyecek.

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Apple tekerleği yeniden icat etti: Katlanabilir iPhone, sizi şaşırtacak!

Apple’ın geliştirdiği katlanabilir iPhone, getirdiği benzersiz teknik çözümlerle rakiplerinin bir adım önüne geçebilir. Cihazı diğer katlanabilir akıllı telefonlardan ayıran en önemli özellikse, ekranda neredeyse hiç katlanma çizgisi bırakmaması.

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama kapanıyor! 2003 yılında hayatımıza girmişti

2003 senesinde kurulan, görüntülü konuşma ve yazılı sohbet dünyasında o dönem devrim yaratmış, özellikle 2010’ların başında aylık 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşan uygulamanın devri resmen son buluyor. Zamanla yerini WhatsApp, Zoom ve Discord gibi …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …