ASELSAN açık kalp ameliyatları için Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi




ASELSAN sağlık sektöründe de yerli ve milli ürünler geliştirmeye devam ediyor. İstanbul’da EXPOMed Eurasia Fuarı’nda Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla geliştirilen Kalp Akciğer Makinesi tanıtıldı.

ASELSAN mühendislerinin Türk hekimlerle birlikte geliştirdiği Kalp Akciğer Makinesi, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu makineler, hastanın yaşamasını ve ameliyatın gerçekleşmesini sağlayarak kalp ve akciğer fonksiyonlarını geçici olarak yerine getirir. Günümüzde açık kalp ameliyatlarında kalp akciğer makinesinin yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Yüzde 90 yerli

2020 yılında başlanan geliştirme süreci sonucunda cihazın kan testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. Kalp Akciğer Makinesi, hekimlerin desteği ile tasarlanmış olup If Design, A’Design ve IDA Design gibi 3 farklı merkezden endüstriyel tasarım ödülü kazanmıştır. Yüzde 90 yerlilik oranına sahip olan bu makine, cari açığı azaltmanın yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilebilme potansiyeline sahiptir.




2026’da hastanelerde kullanılacak

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte Kalp Akciğer Makinesi üzerinde klinik test çalışmaları devam etmektedir. Bu makinenin hastanelerde kullanıma sunulması planlarına göre 2026 yılında gerçekleşecektir.

ASELSAN’ın kalp akciğer makinesi lansmanına katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Çok stratejik bir cihaz, bu cihaz olmazsa kalp ameliyatları yapılamaz. Bu cihaz artık Türkiye’de üretilebiliyor ve yüzde 90’ı da yerli. Ülkemiz, sağlık alanında da sanayi alanında da artık önemli adımlar atıyor. Bizim hedefimiz sağlık, savunma sanayimizden daha büyük bir sektör olacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Google’a 1.3 milyar dolarlık ceza!

Kullanıcı verilerini yasa dışı olarak topladığı iddialarıyla üç yıl önce açılan davada anlaşmaya varıldı. Firma 1.3 milyar dolardan fazla para ödeyecek.

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Apple tekerleği yeniden icat etti: Katlanabilir iPhone, sizi şaşırtacak!

Apple’ın geliştirdiği katlanabilir iPhone, getirdiği benzersiz teknik çözümlerle rakiplerinin bir adım önüne geçebilir. Cihazı diğer katlanabilir akıllı telefonlardan ayıran en önemli özellikse, ekranda neredeyse hiç katlanma çizgisi bırakmaması.

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama kapanıyor! 2003 yılında hayatımıza girmişti

2003 senesinde kurulan, görüntülü konuşma ve yazılı sohbet dünyasında o dönem devrim yaratmış, özellikle 2010’ların başında aylık 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşan uygulamanın devri resmen son buluyor. Zamanla yerini WhatsApp, Zoom ve Discord gibi …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …