Amazon’dan uzaya dev adım: Starlink’e rakip Project Kuiper Uyduları fırlatıldı!

Amazon, Uzaya İlk Kuiper Uydularını Fırlattı

Amazon, uzaydan internet erişimi sağlama hedefiyle yola çıkan Project Kuiper kapsamında ilk uydularını başarıyla uzaya gönderdi. Bu önemli gelişme, şirketin SpaceX’in Starlink hizmetine doğrudan rakip olma yolunda attığı en somut adım olarak dikkat çekiyor.

Fırlatma Başarılı: Kuiper Uyduları Yörüngede

United Launch Alliance’ın (ULA) Atlas V roketi ile ABD Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatılan internet uyduları, yerel saatle 19:00’da başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirildi. “KA-01” adı verilen bu görevde, 27 adet Kuiper uydusu, Dünya yüzeyinin yaklaşık 450 kilometre yukarısındaki yörüngeye konuşlandırıldı.

Fırlatma hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Hedef: Küresel İnternet Ağı için 3.200 Uydu

Amazon’un uzun vadeli hedefi, alçak Dünya yörüngesine en az 3.200 uydu göndererek, bireylere ve işletmelere yüksek hızlı geniş bant internet hizmeti sunmak. Bu adım, özellikle kırsal ve altyapı eksikliği olan bölgelerde dijital kapsayıcılığı artırmayı amaçlıyor.

“Sadece Uçuşta Öğrenilecek Şeyler Var”

Project Kuiper Başkan Yardımcısı Rajeev Badyal, uyduların bugüne kadar geliştirilen en ileri düzey iletişim sistemlerine sahip olduğunu belirtti. Badyal ayrıca, “Bu ilk görev öncesinde yoğun saha testleri yaptık ancak bazı deneyimler sadece gerçek uçuş sırasında elde edilebilir. Ayrıca, ilk kez bu kadar çok uydunun aynı anda yörüngeye yerleştirilmesini gerçekleştirdik” dedi.

2025’e Kadar Çok Sayıda Fırlatma Planlanıyor

ULA’nın hükümet ve ticari programlardan sorumlu başkan yardımcısı Gary Wentz, 2025 yılı boyunca Kuiper projesi kapsamında birden fazla fırlatma gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti. Şirketin CEO’su Tory Bruno ise mevcut Atlas V roketinin bir görevde maksimum 27 uydu taşıyabileceğini, yeni nesil Vulcan roketinin ise 45 uyduya kadar kapasitesi olduğunu açıkladı.

Amazon ayrıca, Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin tarafından geliştirilen New Glenn roketini de ilerleyen görevlerde kullanmayı hedefliyor.

Starlink İle Rekabet: Zorlu Bir Yol

SpaceX, 2019 yılından bu yana Falcon 9 roketiyle gerçekleştirdiği fırlatmalarla alçak yörüngeye 8.000’den fazla Starlink uydusu yerleştirdi. Halihazırda Starlink, dünya genelinde 5 milyondan fazla aboneye hizmet veriyor. Amazon’un benzer bir kapsama ve kullanıcı sayısına ulaşması ise birkaç yıl sürebilir gibi görünüyor.

Related Posts

Google’a 1.3 milyar dolarlık ceza!

Kullanıcı verilerini yasa dışı olarak topladığı iddialarıyla üç yıl önce açılan davada anlaşmaya varıldı. Firma 1.3 milyar dolardan fazla para ödeyecek.

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Apple tekerleği yeniden icat etti: Katlanabilir iPhone, sizi şaşırtacak!

Apple’ın geliştirdiği katlanabilir iPhone, getirdiği benzersiz teknik çözümlerle rakiplerinin bir adım önüne geçebilir. Cihazı diğer katlanabilir akıllı telefonlardan ayıran en önemli özellikse, ekranda neredeyse hiç katlanma çizgisi bırakmaması.

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama kapanıyor! 2003 yılında hayatımıza girmişti

2003 senesinde kurulan, görüntülü konuşma ve yazılı sohbet dünyasında o dönem devrim yaratmış, özellikle 2010’ların başında aylık 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşan uygulamanın devri resmen son buluyor. Zamanla yerini WhatsApp, Zoom ve Discord gibi …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir