Deprem düzenlemesi: Artık onlara da ceza geliyor

Depremler Sonrası İnşaat Sektöründe Devrim Niteliğinde Düzenleme Geliyor

Türkiye, 6 Şubat depremlerinin ardından müteahhitlerin ve diğer sorumluların yargılanmasını konuşurken, inşaat sektöründe önemli bir düzenleme geliştiriliyor. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, sektörde devrim niteliğinde bir düzenlemenin hayata geçirileceğini belirtti. Bu yeni sistem sayesinde, bundan sonra sadece müteahhitler ve mühendisler değil,

İşçilik Hataları

Nazmi Şahin, her büyük deprem sonrası hazırlanan teknik raporlarda en dikkat çekici unsurun “işçilik hataları” olduğunu vurguladı. Daha önce sadece proje sahipleri ve şantiye şefleri yargılanırken, ustalar cezai sorumluluk taşımıyordu. Şahin’in açıklamalarına göre, yeni yönetmelikle bu durum değişecek.

“ŞantiyeM” Sistemi Geliyor

Yeni düzenlemeyle birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde çalışacak ustaların “ŞantiyeM” adlı dijital sisteme kaydolmaları zorunlu hale gelecek. Bu kayıtlar e-Devlet üzerinden yapılacak ve her 5 yılda bir yenilenecek.

Şahin, bu sistem sayesinde mesleki yeterlilik belgesi veya ustalık yetki belgesi olmayan kişilerin artık şantiyelerde çalışamayacağını belirtti.

Şantiye Şefine de Sorumluluk Geliyor

Yeni sistem, sadece ustaları değil, şantiye şeflerini de daha fazla sorumluluğun altına sokacak. Şantiye şefleri, işe alınan her ustaya 3 gün içinde “ŞantiyeM” sistemine kaydolmak zorunda olacak. Aynı zamanda, işin her aşamasında teknik düzenlemelere ve iş güvenliği kurallarına uyulması da şefin sorumluluğunda olacak.

Şahin, planlanan düzenleme ile ustaların bilgi ve beceri seviyelerinin kayıt altına alınacağını ve yapılan işlerde sorumluluk paylaşımının daha net olacağını söyledi. Bu sayede, özellikle deprem gibi afet durumlarında sorumluluk zincirinin düzgün çalışacağı ve niteliksiz işçilik nedeniyle oluşan hasarların önüne geçileceği hedefleniyor.

Related Posts

Emekli maaşına yapılacak zammı açıkladı

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine; Temmuz ayında yapılacak maaş zamları kapsamında, enflasyon farkı yansıtılacak. Ocak-Nisan dönemine ilişkin açıklanan enflasyon verileriyle birlikte, Mayıs ve Haziran ayları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası …

Son dakika | Borsa İstanbul’da 7 kişi için gözaltı kararı

Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasası’ndaki bazı işlemlerde piyasa dolandırıcılığı yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik …

İplik sektörünün dev şirketi hakkında önemli karar! Mahkeme 3 ay süre verdi

Türkiye’nin iplik sektörünün öncü markalarından BRS İplik Teknik Tekstil hakkında mahkeme, 9 Mayıs 2025 tarihli tensip kararıyla birlikte geçici konkordato mühleti başlatıldığını duyurdu. Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen 3 aylık …

Almanya Türkiye kadar olamadı: Fark attık

Geçtiğimiz yılı yüzde 2.6 enflasyonla kapatan Almanya’da bu yıl enflasyon Nisan’da yüzde 2,1 olarak gerçekleşti. Ocak’ta 2,3 olan enflasyon düşüş eğilimini sürdürdü. Geçtiğimiz yılı yüzde 47 enflasyonla kapatan Türkiye, TÜİK Nisan ayı verilerine göre …

3 bin 500 metre derinlikte sondaj

Akdeniz’deki görevini tamamlamasının ardından 2 Ağustos’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’de faaliyetlerine başlayan Türkiye’nin 7’nci nesil derin deniz sondaj gemisi Abdülhamid Han, Göktepe-3 Kuyusu’ndaki çalışmalarında sona yaklaştı.

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …