Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Zayıflama Amacıyla Tüketilen Matcha Çayı Uzmanları Uyardı

Günümüzde sosyal medyada hızla popülerlik kazanan Japon matcha çayı, özellikle Z kuşağının tercihi haline geldi. “Yağ yakıcı mucize” olarak lanse edilen bu yeşil toz çay, uzmanları endişelendiriyor. Uzman diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bilinçsizce tüketilen popüler çayların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Gençler Arasında Hızla Yayılan Matcha Çayı Alışkanlığına Dikkat!

Habertürk’ün aktardığı habere göre, Dursun, özellikle gençler arasında yaygınlaşan bu alışkanlığın aslında zararlı olabileceğini vurguluyor. “Kalp çarpıntısı, karaciğer problemleri, mide şikayetleri ve hatta bağımlılık riski göz ardı ediliyor.” diyen Dursun, matcha çayı gibi içeceklerin bilinçsizce tüketilmesinin sağlık açısından tehdit oluşturabileceğini belirtiyor.

Matcha çayı; yeşil çay yapraklarının öğütülerek elde edilen toz formudur ve yoğun miktarda kafein içerir. Melek Avcı Dursun’un dikkat çektiği riskler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kalp çarpıntısı, anksiyete, uykusuzluk
  • Karaciğer enzimlerinde yükselme, toksik yük artışı
  • Boş mideye tüketimde karaciğer stresinin artması
  • Kafein hassasiyeti olanlarda yüksek tansiyon ve sinir sistemi bozuklukları

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (European Food Safety Authority/EFSA) göre, yetişkinler için günlük 400 mg’dan fazla kafein tüketimi riskli kabul edilmektedir. Bazı popüler çaylar ise bu sınırı kolayca aşabilmektedir.

Related Posts

Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Yaz aylarında kalp damar hastalıkları riski artarken, aşırı sıcaklar ve nemli hava kalp krizine yol açabiliyor. Uzmanlar, kalp hastalarının serin yerlerde kalmalarını, yeterli sıvı almalarını ve ağır egzersizlerden kaçınmalarını öneriyor.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”